Home Θεματολόγιο Θέματα για την Κατήχηση Προτάσεις κατηχητικών μαθημάτων Προτάσεις κατηχητικών μαθημάτων της 18ης Οκτωβρίου 2020

Προτάσεις κατηχητικών μαθημάτων της 18ης Οκτωβρίου 2020

 

"Κι αυτό θα περάσει..."

Ηλία Λιαμή, Δρ.Θεολογίας, Αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας catichisi.gr 

2.000 χρόνια είναι αυτά!

2.000 χρόνια πλεύσης του καραβιού, που πάνω του μπάρκαρε η αγάπη.

Οι πρώτοι ναύτες του ήξεραν από πανιά και άγκυρες. Ψαράδες ήταν στη λίμνη της Γενησαρέτ. Μα ως εκεί. Σε θάλασσα αληθινή δεν είχαν ταξιδέψει. Όσο το καράβι μπαινόβγαινε στα μικρά λιμανάκια της Παλαιστίνης, ο Καπετάνιος του, όρθιος στο τιμόνι, χάραζε τη ρότα. Ο φόβος από τις δυσκολίες γρήγορα διαλυόταν και η ελπίδα μαζί με το θάρρος είχαν πιάσει την πλώρη και δείχνανε διαρκώς την πορεία προς το φως.

Κι όταν ο Καπετάνιος χάθηκε από τα μάτια τους, 40 μέρες μετά την Ανάστασή Του, έκανε οίκο Του την καρδιά τους. Και όταν ο Παράκλητος έβαλε φωτιά στα κεφάλια και τις ψυχές τους, το καράβι άφησε τα μικρά λιμανάκια και τράβηξε για τους ωκεανούς.

Άλλα πια τα κύματα, άλλοι οι άνεμοι, αλλά τα θηρία, άλλοι οι σίφουνες κι άλλοι οι πειρατές. Οι άλλοι ναυτικοί βάλθηκαν να χαζεύουν το μικρό πλοιάριο να σαλπάρει και βρήκαν θέμα να συζητάνε στα καπηλειά:

«Τίποτε δεν θα καταφέρει, σε δύο τρία χρόνια κάποια σανίδια του θα πλέουν στο πέλαγο. Ούτε που θα θυμάται κανείς τον καπετάνιο και τους ναύτες. Όλα εκεί θα καταλήξουνε, στον πάτο της θάλασσας, μαζί με τους μεγάλους και τρανούς που νόμιζαν πως νίκησαν το θάνατο και τη λησμονιά και τώρα πια κανείς δεν τους θυμάται».

Μα το καράβι γλίτωσε και ακόμα ταξιδεύει και στο ψηλότερο κατάρτι του ένας Σταυρός επιμένει να μιλάει για αγάπη και να καλεί τους ανθρώπους σε μία ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει.

Κι άλλοι ανέβηκαν στο καράβι, κι άλλοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Κάθε νέα γενιά περιμένει να μυηθεί στο μήνυμα της ελπίδας και της αθανασίας. Όπου άραξε το καράβι αυτό, βρέθηκαν άνθρωποι που πίστεψαν στο μήνυμά του και θέλησαν να μην τ΄ αφήσουνε να σβήσει. Κάθε τόπος με τα δικά του τα θεριά, κάθε καιρός με τις δικές του καταιγίδες να προσπαθούν το μήνυμα να σβήσει.

Όμως το μήνυμα επιμένει. Κάποτε βρήκε καταφύγιο στις κατακόμβες, άλλοτε σε σπηλιές, άλλοτε σε αδιάβατα δάση κι άλλοτε, όπως στη δική μας γη, σε σκοτεινά ξωκλήσια που γίνανε κρυφά σχολειά κι αψήφησαν τις απειλές και το θάνατο.

Έφτασαν και οι καιροί μας. Με νέα θεριά και νέες απειλές. Απειλές περίεργες, πρωτόγνωρες, αθέατες και τόσο μικρές που μόνο στο μικροσκόπιο να φαίνονται. Αόρατοι οργανισμοί για το μάτι, ελάχιστοι, να σκορπούν φόβο τεράστιο και να σπέρνουν τον πανικό σ΄ ολόκληρη  την οικουμένη.

Νέα τρικυμία για το καράβι, νέα ευκαιρία για περισσότερο σθένος, περισσότερη πίστη, περισσότερη ελπίδα.

Μάσκες στα πρόσωπα, απόσταση στα σώματα, πόρτες κλειστές, κάποτε για τον φόβο των Ιουδαίων και τώρα για το φόβο των κορονοϊών.

Και εμείς, οι ναύτες του σήμερα, με την ίδια θέρμη να προστατέψουμε το μήνυμα και με νέες ιδέες, δρόμοι καινούργιοι να βρεθούν, οι δυσκολίες να μη νικήσουν και το καράβι να συνεχίσει το ταξίδι.

Πριν 200 χρόνια, οι καπεταναίοι πατεράδες μας βάζαν στην πλώρη των πλεούμενων του αγώνα της λευτεριάς μία γυναίκα ή μία γοργόνα που τους θύμιζε την Παναγία, για να χαράζει δρόμους στο πέλαγος και να δίνει τη νίκη.

Ότι ήταν η μορφή αυτή για τις γολέτες και τα μπρίκια, είναι το κατηχητικό για το καράβι της Εκκλησίας. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους, αυτό κατευθύνει την Εκκλησία προς το μέλλον.

Το κατηχητικό συνεχίζει να πορεύεται, αυτό είναι το έργο του. Ο Θεός κοιτά τα νέα κύματα που ορθώνονται, υψώνει το χέρι και λέει ξανά:

«Σιώπα, πεφίμοσο» (Μρκ. 4,39).

Αυτό είναι το δικό του έργο.

Δεν σταματάμε, δεν ολιγωρούμε, δεν δειλιάζουμε. Κάθε μέρα πιο έτοιμοι, το μήνυμα να συνεχίσει το ταξίδι του.

Και η ιστοσελίδα αυτή, επιβάτης μαζί σου στο αβύθιστο καράβι. Πάντα εδώ, σαν να μην άλλαξε τίποτα και όλοι έτοιμοι γιατί αλλάζουν όλα. Με μόνο σταθερό ένα:

Την αγκαλιά του Θεού που περιμένει όλους μας σε μία ζωή χωρίς λύπη, χωρίς απονιά και χωρίς τέλος.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ & Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

unnamed

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

"Eσείς είστε το φως του κόσμου"

cf86cf8675

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

"ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...."

neoi-xeria myselvi-1

Περιμένουμε να μας στείλετε την αφίσα έναρξης 
των κατηχητικών και των δραστηριοτήτων σας, 
για να την αναρτήσουμε.

DSC9945.jpg-nggid041423-ngg0dyn-800x600x100-00f0w010c010r110f110r010t010

7η ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ 
και λοιπού έντυπου επικοινωνιακού υλικού
2020-2021

των Ι.Μητροπόλεων και ενοριών

Τα νέα των κατηχητικών μας σχολείων

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

της ιστοσελίδας catichisi.gr
ms

Με χαρά περιμένουμε κατηχητικό υλικό

(μαθήματα, τραγούδια, χειροτεχνίες, παιχνίδια, σελίδες ζωγραφικής κλπ), 

καθώς και ειδήσεις και φωτογραφικό υλικό 

από τις δραστηριότητες των κατηχητικών σχολείων σας

στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

Site Created by Pixel Orange