Home Θεματολόγιο Θέματα για την Κατήχηση Προτάσεις κατηχητικών μαθημάτων Προτάσεις κατηχητικών μαθημάτων της 22ας Μαρτίου 2020

Προτάσεις κατηχητικών μαθημάτων της 22ας Μαρτίου 2020

 


"ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ"

Του Ηλία Λιαμή, δρ. Θεολογίας, Αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας

Αγαπημένε μου κατηχητή

Αγαπημένη μου κατηχήτρια,

 

Έμελλε να ζήσουμε καταστάσεις που μόλις πριν ένα μήνα έμοιαζαν αδιανόητες. Έμελλε να ακούσουμε τον ήχο της κατάρρευσης του παγκόσμιου συστήματος που αποκαλύφθηκαν πια τα πήλινα πόδια του. Με τρόπο ξαφνικό, σχεδόν βίαιο, όλα τα αυτονόητα πήραν αγκαλιά ένα τεράστιο ερωτηματικό. Σχέδια, προγράμματα, ακόμη και η ίδια η υγεία μας που τα είχαμε ως δεδομένα λίγες μέρες πριν, μοιάζουν σήμερα όνειρα μακρινά.

 

Οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλες διδασκαλίες, τα μεγάλα «πιστεύω» δοκιμάζονται τις μεγάλες στιγμές. Και, είτε το θέλουμε είτε όχι, ζούμε μεγάλες στιγμές. Στιγμές που δοκιμάζουν στην πράξη τα ψυχικά μας στηρίγματα και την απόφασή μας να πάρουμε θέση και να διαμορφώσουμε στάση ζωής, σύμφωνα με αυτά που τα είχαμε και τα διακηρύσσαμε ως τα μεγάλα και τα θεμελιώδη στη ζωή μας.

 

Μεγάλη η συζήτηση και μας περιμένουν πολλά. Θα μάθουμε πολλά, και για το αληθινό πρόσωπο του κόσμου, αλλά και γι΄ αυτά που πραγματικά έχουν μέσα μας βαρύτητα και αξία.
Εγώ, σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου μία μόνο σκέψη: Τη σκέψη του φόβου. Θαρρώ πώς, ανάλογα του τι φοβάται ο άνθρωπος, μπορούμε να καταλάβουμε τι αληθινά πιστεύει. Αν κάποιος για παράδειγμα έχει για μεγαλύτερο φόβο του τη μείωση των κερδών του, τι πιο φυσικό να συμπεράνουμε πώς το πρώτο στήριγμα στη ζωή του είναι τα υλικά πράγματα. Το ξέρω πως η σκέψη αυτή είναι υπεραπλουστευμένη και πώς, στην κάθε ψυχή, όχι ένας, αλλά φόβοι πολλοί έχουν πιαστεί χέρι-χέρι και χορεύουν μέσα μας σαν τρελοί. Ήθελα μόνον να χρησιμοποιήσω τη σκέψη αυτή σαν μία μικρή γέφυρα, να φτάσουμε στα δικά μας:

 

Και στην Εκκλησία μας υπάρχει ο φόβος, και μάλιστα δύο λογιών. Ο πρώτος φόβος έχει τη ρίζα του σε μία πνευματική αναπηρία κι έχει να κάνει με την έλλειψη αγάπης. Γι΄ αυτό και ο Απόστολος Παύλος μας θυμίζει πως η αληθινή αγάπη διώχνει τον φόβο.

 

Υπάρχει και ο φόβος από την έλλειψη πίστης. Η πίστη πως βρισκόμαστε διαρκώς κάτω από την προστασία ενός επουράνιο Πατέρα, γαληνεύει την ψυχή και δεν την αφήνει να οδηγηθεί στον πανικό.

 

Και οι άγιοι όμως φοβούνται. Όχι μήπως χάσουνε ένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε μήπως κάτι τους συμβεί που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εκείνοι φοβούνται μήπως χάσουν την επαφή τους με το Θεό και τους ανθρώπους. Φοβούνται μήπως, εξαιτίας των αμαρτιών τους,  αφαιρέσει ο Θεός από την ψυχή τους τη δυνατότητα να αγαπούν, τη δυνατότητα να επικοινωνούν, τη δυνατότητα να παραδίδονται σ΄ Αυτόν και στο όνομά Του, να διακονούν τους ανθρώπους.

 

Λέω λοιπόν, τις μέρες αυτές, να αποκτήσουμε αυτόν τον ευγενικό φόβο, μήπως δηλαδή απομονωθούμε και βυθιστούμε σε μία μελαγχολική μοναξιά. Αλλά και φόβο μήπως, άνθρωποι που μας χρειάζονται και στηρίζονται πάνω μας, στερηθούν από δική μας υπαιτιότητα την παρουσία μας.

 

Στον διαδικτυακό αυτό χώρο μας ενώνει η επιθυμία να διακονήσουμε την Εκκλησία μέσω του έργου της Κατήχησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μορφή που το ξέραμε. Αναρωτιέμαι: Θα μείνει ζωντανή η διάθεσή μας για προσφορά στα παιδιά μας; Θα γεννήσει η αγάπη μας γι΄ αυτά νέους τρόπους επικοινωνίας;

 

Η ιστοσελίδα μας, κάμποσα χρόνια τώρα, θέλησε να γίνει εργαλείο Κατήχησης και εμπλουτισμού μυαλού και ψυχών για να πάρει το κατηχητικό έργο, νέο περιεχόμενο και να ατενίσει νέους ορίζοντες. Ευκαιρία τώρα, να γίνει και γέφυρα που θα σπάσει την απομόνωση και θα κρατήσει ζωντανούς τους δεσμούς με τα παιδιά μας. Γι΄ αυτό, θα συνεχιστεί κανονικά η ανάρτηση των διαδικτυακών μαθημάτων με την ελπίδα να φτάσει μέσα από σας το μήνυμα της πίστης και της Ελπίδας ως το τελευταίο κατηχητόπουλό μας.

 

Έχουμε πει πολλές φορές, πως τα διαδικτυακά μέσα έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν τα πάντα. Στις ταραγμένες μέρες που περνάμε, έχουν αναλάβει δυστυχώς πολλές φορές το ρόλο να πολλαπλασιάσουν το φόβο και τη σύγχυση. Εμείς, ας τα χρησιμοποιήσουμε για να πολλαπλασιάσουμε την αγάπη και την ελπίδα. Καλά το ξέρετε πώς τα μέσα προσφέρουν άπειρες δυνατότητες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε για καλό. Ας αναζητήσουμε ψυχές που, λόγω των καταστάσεων, αρμενίζουν μόνες κι ας γίνουμε ένα σωσίβιο, μία μικρή βαρκούλα συντροφιάς στο πέλαγο της μοναξιάς τους. Στις πρωτόγνωρες αυτές στιγμές ας κάνουμε πρωτόγνωρα πράγματα.

 

Και ένα από αυτά; Μία νέα διαδικτυακή τάξη κατηχητικού, ποτισμένη από την ίδια παλιά συνταγή: Αγάπη και ζεστασιά σαν χάδι στο μάγουλο της ψυχής του κάθε παιδιού.

 

Καλή δύναμη! Μακάρι η δοκιμασία αυτή να μας κάνει καλύτερους και σοφότερους. Κυρίως όμως να μας κάνει αγιότερους.­

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Catichisi.gr 

Αγαπητοί μας κατηχητές και κατηχήτριες, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ βοηθητικό για τα μέλη των κατηχητικών μας σχολείων και των νεανικών μας συντροφιών να έρθουμε σε επαφή μαζί τους αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Μπορούμε να αποστείλουμε, μέσω email ή social media, το μάθημα που ταιριάζει περισσότερο στις ηλικίες τους από τα κατωτέρω και για τα μικρότερα παιδιά, σελίδες για ζωγραφική, ιδέες για χειροτεχνία, τραγούδια, υλικό από την εορτή της 25ης Μαρτίου, ώστε να περνούν δημιουργικά και εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι.

Στη συνέχεια, να επικοινωνούμε μαζί τους στηρίζοντας τους, λύνοντας απορίες και ζητώντας από τα μικρότερα παιδιά να μας αποστείλουν, τις ζωγραφιές τους, τις κατασκευές τους κλπ. ώστε να μας αισθάνονται κοντά τους, φίλους και συμπαραστάτες.

Επίσης, καλό είναι, να ορίσουμε μία συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας για συμπροσευχή λίγων λεπτών. 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
& Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

Ο Ευαγγελισμός
της Θεοτόκου

Κυριακή
της Σταυροπροσκυνήσεως
Ο Σταυρός της
αγαπητικής ευθύνης
21pr    Î£Î¤Î‘ΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ-110x144

Τα νέα των κατηχητικών μας σχολείων

Επισκεφτείτε το ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

της ιστοσελίδας catichisi.gr
ms

Με χαρά περιμένουμε φωτογραφικό υλικό από τα μαθήματα και τις δραστηριότητες των κατηχητικών σχολείων σας στο νέο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

Site Created by Pixel Orange