Διάφορα

"Τα κατηχητικά ξεκίνησαν...."
1618328 orig

 Καλή κατηχητική χρονιά!!
Αγαπητοί κατηχητές, φέτος θα αναπτύξουμε ένα πρωτοποριακό μοντέλο κατήχησης, αναρτώντας, εκτός από το μάθημα, προτάσεις για πολύπλευρη, διαθεματική και ευχάριστη διδασκαλία με οπτικοακουστικά μέσα, βασισμένο σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο βιωματικό τρόπο προσέγγισης των μαθημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικοτε π﷽﷽﷽﷽﷽﷽ραστηριη, διαθεματική καιςύ σχολείου. Τα παιδιά βρίσκουν νόημα σε όσα μαθαίνουν και κάνουν συνδέσεις ανάμεσα στις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτούν.
Επίσης θα αναρτώνται διαδικτυακά μαθήματα με πολλές προτάσεις, παιχνίδια και δραστηριότητες, για όσες ενοριακές συντροφιές έχουν τον εξοπλισμό για προβολή του μαθήματος μέσω διαδικτύου.
Θα βρείτε προτάσεις για δραματοποίηση ιστοριών, δραστηριότητες σε διαδραστικό πίνακα, τραγούδια, χειροτεχνίες, διδακτικές ταινίες, παιχνίδια, ζωγραφική, αγιολόγιο, θέματα από την ελληνική παράδοση κλπ.

Περιμένουμε τις ειδήσεις που αφορούν την Νεότητα της Ι.Μητροπόλεως ή της ενορίας σας στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Μετα-κατασκηνωτική συνάντηση για όλους! Πάμε Αυλώνα;
Δείτε τις τελευταίες αναρτήσεις

 

ΠΡΟΝΑΟΣ

Πρόσβαση σε έναν «θησαυρό» σπάνιων ελληνικών χειρογράφων προσφέρει η Βοδληιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού που ψηφιοποίησαν τα αρχεία τους και τα ανήρτησαν σε κοινή ιστοσελίδα hhtp://bav.bodleian.ox.ac.uk/. Ανάμεσα στα χειρόγραφα μπορεί να βρει κανείς τα ομηρικά έπη, έργα του Σοφοκλή, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη.

Ο ιστότοπος εγκαινιάστηκε επισήμως την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ο χρήστης του Διαδικτύου θα βρίσκει εκεί έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ψηφιοποιημένων χειρογράφων, αρχετύπων και παλαίτυπων βιβλίων από τις συλλογές των δύο βιβλιοθηκών.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και στη διάρκειά του θα ψηφιοποιηθούν και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό 1,5 εκατομμύριο σελίδες αρχαίων, κυρίως, κειμένων.

Ελληνικά και εβραϊκά χειρόγραφα, αρχέτυπα του 15ου αιώνα, ανεκτίμητο ερευνητικό υλικό για την ιστορία του δυτικού πολιτισμού, που βρισκόταν μοιρασμένο εδώ και αιώνες στις δύο βιβλιοθήκες, θα ενωθεί στο Διαδίκτυο.

Ανάμεσα στα τεκμήρια της Βοδληιανής που θα ψηφιοποιηθούν, αναφέρει η ιστοσελίδα Το Βήμα, είναι ένα από τα καταστατικά επιτεύγματα της τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου, ένα από τα 50 σωζόμενα αντίτυπα της Βίβλου. Τυπωμένη με κινητά μεταλλικά στοιχεία το 1455, η Βίβλος του Γουτεμβέργιου θεωρείται το βιβλίο-σταθμός που σηματοδοτεί την αρχή της «επανάστασης της τυπογραφίας».

Στον ιστότοπο δημοσιεύονται επίσης επιστημονικές μελέτες σχετικά με κείμενα που απόκεινται στις δύο βιβλιοθήκες αλλά και συνεντεύξεις με τους βιβλιοθηκονόμους τους καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

«Η μεγάλη σημασία της συλλογής ελληνικών χειρογράφων της Βατικανής Βιβλιοθήκης δεν εδράζεται στον πλούτο της, μολονότι περιλαμβάνει 5.000 τόμους» αναφέρεται στον κοινό ιστότοπο των δυο βιβλιοθηκών.

Μόνο τέσσερις-πέντε βιβλιοθήκες στον κόσμο μπορούν να τη συναγωνιστούν σε αριθμό ελληνικών τόμων. Η σημασία της συλλογής έγκειται όμως κυρίως στην ποιότητα του υλικού. «Πολλά από τα χειρόγραφα της συλλογής είναι ανυπολόγιστης αξίας, είτε λόγω της ιστορικής σημασίας των κειμένων που περιέχουν είτε λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς τους. Έργα του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη καθώς και χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης και κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας εικονογραφούνται με θαυμάσιες βυζαντινές μικρογραφίες».


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/


Πηγή: http://www.agioritikovima.gr

Το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού εγκαινίασε εχθές στις 17:30 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄, παρουσία και του Σεβασμιωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.


Το Κέντρο θα λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου σε θέματα παιδικής αγωγής και φροντίδας,  όπως και με  το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με  Πανεπιστήμια της ημεδαπής και του Εξωτερικού, Ερευνητικά Κέντρα, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών  και διαφόρους αξιόλογους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς με στόχο την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών προσανατολισμών,  την ανταλλαγή κουλτούρας, διάθεση τεχνογνωσίας, και σύμπραξη από κοινού ενεργειών για την προαγωγή της ανάπτυξης, της  αγωγής και υγείας των παιδιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του τόνισε: «Το Ευαγγέλιο ΄΄όταν περιέγραψε τα όρια που μας έδωσε ο Κύριος, μας είπε ποια είναι η αποστολή μας ν΄αγαπάμε το Θεό και τον άνθρωπο όπως τον εαυτό μας. Έτσι λοιπόν έχουμε μια σύμπτωση πορείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πολιτεία έχουμε ως αντικείμενο ενασχολήσεως τον άνθρωπο.

Όποτε το καταλάβαμε και συνεργαστήκαμε τα αποτελέσματα ήταν πάντοτε άριστα όποτε το ξεχάσαμε και απομακρυνθήκαμε από αυτήν την αλήθεια το πληρώσαμε  πολύ ακριβά. Σήμερα εισπράττουμε τους καρπούς μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Ο λαός μας μέσα από την ιστορία έχει μάθει να ξεπερνά τις δυσκολίες του. Είναι ένα μάθημα ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μας. Ενωμένοι και συστρατευμένοι λοιπόν, αλλά σημειώνω ότι χρωστάμε πολλά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την αγάπη του, την αρχοντιά του και τον άριστο τρόπο προσεγγίσεως που έχει στον άνθρωπο». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ξανά στην βοήθεια των 5 κοντέινερ υγειονομικού υλικού από την Αμερική με προορισμό τα νοσοκομεία μας που έχουν ανάγκη.  Ευχαρίστησε τους εθελοντές στο φιλανθρωπικό έργο της «Αποστολής», τα συσσίτια και επεσήμανε: « μια τέτοια δύναμη δεν μπορούμε να την περιφρονούμε και να την βάζουμε στα άκρα».
Στα εγκαίνια του Κέντρου Φροντίδας Παιδιού παρέστη και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος υπογράμμισε: «Σήμερα χάρηκα για αυτό που βλέπω, αυτό το ίδρυμα, τα παιδιά να τραγουδούν και όλη την ατμόσφαιρα. Ο Μακαριώτατος έχει κάνει έργο που δεν μπορεί να περιγραφεί όχι μόνο σε έκταση και ποιότητα αλλά και σε πρωτοτυπία και απόψε είναι μια έκφραση δημιουργικής πνοής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Δίνεται ένα λαμπρό παράδειγμα το τι μπορεί να γίνει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες,  έστω κι αν είμαστε σε περίοδο ακαρπίας πάντοτε υπάρχουν κλαδιά που έχουν το ζωτικό στοιχείο και θα ανθίσουν».

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου τόνισε: «Σε μια τέτοια συγκυρία  στεκόμαστε δίπλα στον απλό πολίτη που υποφέρει για να τον  ανακουφίσουμε και να βρούμε λύσεις στα βασικά του προβλήματα. Δίνουμε προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία και φροντίδα, διευρύνουμε τις δομές κοινωνικής παρέμβασης για να απαλύνουμε, όσο μπορούμε, τις δυσκολίες των συμπολιτών μας  που δοκιμάζονται. Σαν Δήμος αυτή την εποχή υπερασπιζόμαστε ακόμη περισσότερο τον αυτονόητο κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης αναζητούμε πιο έντονα την «εγγύτητα» της σχέσης μας με την τοπική κοινωνία».
Όπως είπε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας: «αρχικά το Κέντρο θα φιλοξενεί 60 παιδιά και με μοναδικό σύμμαχο την Αγάπη η «Αποστολή»  θα αναλάβει την καθημερινή σίτιση τους, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους σε μια διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης, με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, σε νέες ὴ εναλλακτικές ενασχολήσεις, όπως μουσική, ζωγραφική, θέατρο, πληροφορική, με στόχο της, να διαμορφωθεί και να εκπαιδευθεί μια νέα γενιά ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι πολίτες. Στόχος ακόμη είναι τα παιδιά να ζουν όσο καλύτερα γίνεται με τις οικογένειες τους  για αυτό φιλοδοξία μας είναι η δράση αυτή να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τη Μητέρα και τον Πατέρα».

Σε επίτιμους Δημότες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου ανακήρυξε  ομόφωνα το Δ.Σ. του Δήμου, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο  Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης,ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτές, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, Εκπρόσωποι Επιστημονικών Συλλόγων της χώρας και πλήθος κόσμου.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, ο όρος «κατηχητικό», για τον πολύ κόσμο, είναι φορτισμένος αρνητικά. Και βεβαίως, το γεγονός αυτό δεν είναι
αναίτιο. Στα πρόσφατα χρόνια, με υπαιτιότητα, πολλές φορές, ανθρώπων επιφορτισμένων με αυτό το τόσο κρίσιμο έργο για τη ζωή της Εκκλησίας, το κατηχητικό συνδέθηκε με τη διαμόρφωση ανθρώπων απλώς υπάκουων, χωρίς κριτική σκέψη και αποξενωμένων από κρίσιμα κοινωνικά και υπαρξιακά ερωτήματα.

Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει. Η αλλαγή αυτή, που άλλους φοβίζει και άλλους πανικοβάλλει, ήδη γίνεται αιτία να αποδείξει η Εκκλησία, για μια φορά ακόμη, πως οι διαχρονικές Της αλήθειες μπορούν να βρίσκουν απήχηση σε κάθε εποχή, αρκεί να βρίσκονται οι κατάλληλοι τρόποι προσέγγισης και επαφής με το «σήμερα».

Είναι αλήθεια, πως στις μέρες μας, ο διαρκής βομβαρδισμός, κυρίως των νέων ανθρώπων, με «πρέπει» και θεωρητικές διδασκαλίες δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Ο κόσμος σήμερα επιζητεί αμεσότητα λόγου, ανθρώπινη επικοινωνία και ζωντανό παράδειγμα. Επιπλέον, τα οξυμμένα προβλήματα, των οποίων τα παιδιά και οι έφηβοι γίνονται αποδέκτες, αναζητούν λύσεις πρακτικές, άμεσες και ορατές.

Την ανάγκη αυτή έχουν συνειδητοποιήσει όλες σχεδόν οι ενορίες, που αναπτύσσουν νεανικό έργο. Γι΄ αυτό και η δράση τους δεν περιορίζεται σε μια θρησκευτική διδασκαλία, αλλά σε μια βιωματική προσέγγιση των αρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, μέσα από συζητήσεις, νεανικές δράσεις αλληλεγγύης και κοινή ζωή, που ξεκινάει από τη Θεία Λειτουργία και τις Ακολουθίες και φτάνει μέχρι τις κατασκηνώσεις, τις εκδρομές και τα ομαδικά παιχνίδια. Το κατηχητικό αποτελεί, πλέον, έναν πολύμορφο τρόπο ζωής, που συνδυάζει την κοινωνική ζωή με την Ορθόδοξη πνευματικότητα.

Στη δράση του, στις συντροφιές του, στις εξορμήσεις του, θα διαμορφωθούν οι άνθρωποι εκείνοι που αύριο θα στηρίξουν με αξίες και όραμα τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα, θα εμβαθύνουν στις αλήθειες της Ορθόδοξης παράδοσης, ανακαλύπτοντας την ουσία της, αλλά και τη δυνατότητά της να απαντά στα αγωνιώδη ερωτήματα του καιρού μας. Κυρίως, όμως, θα νιώσουν πως ανήκουν σε μια κοινότητα ανθρώπων, την Εκκλησία, όπου τους ενώνει η κοινή πίστη, η κοινή ελπίδα και ο κοινός αγώνας για μια καλύτερη ζωή, γεμάτη νόημα και περιεχόμενο.

Οι καιροί που θα έρθουν απαιτούν ανθρώπους ποιότητας, έντιμους, ακέραιους, κριτικούς απέναντι στα κακώς κείμενα και δραστήριους σε κάθε δραστηριότητα κοινωνικής ευαισθησίας και πνευματικής ενίσχυσης των συνανθρώπων μας. Όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά δηλαδή, που έχει ένας ενσυνείδητος χριστιανός, με γνώση της πίστης του, της παράδοσής του, του οράματός του, κυρίως, όμως, με τη βεβαιότητα για την αγάπη του Θεού, που πάντα θα βρίσκεται εκεί που οι άνθρωποι Τον καλούν. Τέτοιους ανθρώπους πασκίζει να διαμορφώσει το κατηχητικό σχολείο.

Ωστόσο, τα οράματα αυτά δεν μπορούν να αποκρύψουν τις δυσκολίες. Δύσκολα, πλέον, οι άνθρωποι αναζητούν το ζωντανό πρόσωπο του συνανθρώπου, του φίλου, του συντρόφου. Το διαδίκτυο εξασφαλίζει την ανωνυμία, την ταχύτητα, τη σχέση χωρίς δέσμευση και τον χωρισμό χωρίς συνέπειες. Την ίδια στιγμή, η οικονομική ανέχεια έχει «παγώσει» το ενδιαφέρον των ανθρώπων για αναζητήσεις πέρα από τα καθημερινά. Γι΄ αυτό και η σημερινή καμπή είναι δύσκολη. Η Εκκλησία οφείλει, παρά τις αντιξοότητες, να υπερβεί πλαίσια και παρωχημένες μεθόδους του παρελθόντος και να προσφέρει στις νεανικές ψυχές λόγο Θεού, χωρίς να ξεχνά στιγμή πως η ποιότητα της κατήχησής Της θα σημαδέψει ψυχές για πάντα. Γι΄ αυτό, το κατηχητικό έργο επιβάλλεται να φροντιστεί με αμέριστο ενδιαφέρον και - τολμώ να πω - ευλάβεια εκ μέρους όλης της Εκκλησίας. Τα μέσα, πλέον, είναι πολλά, προκειμένου να εντοπιστούν και να προετοιμαστούν στελέχη με ζήλο και ικανότητες, ενώ η παιδαγωγική επιστήμη και τα σύγχρονα μέσα μπορούν να εξοπλίσουν το κατηχητικό σχολείο με κάθε είδους παιδαγωγικό υλικό.

Το κατηχητικό έργο απαιτεί σήμερα προγραμματισμό, έμπνευση, κίνητρα για τα στελέχη του, αλλά και υλική υποστήριξη. Οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία. Αυτό, όμως, που δεν θ΄ αλλάξει ποτέ είναι η δίψα του νέου ανθρώπου για ελπίδα, αγάπη και ζωντανό παράδειγμα. Εάν αυτά συνεχίσουν να ανθίζουν μέσα στην Εκκλησία, όλη της η δράση και ιδιαίτερα τα κατηχητικά της σχολεία, που ξεκινούν και τη φετινή χρονιά, θα αποτελέσουν, πνευματική, αλλά και κοινωνική όαση.

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr

- Η αγάπη με την ταπείνωση, η απλότητα και η διάκριση είναι τα γνωρίσματα των Αγίων.

- Όσοι έχουν κοσμική αγάπη μαλώνουν ποιος να αρπάξει περισσότερη αγάπη για τον εαυτό τους.

Όσοι όμως έχουν την πνευματική, την ακριβή αγάπη, μαλώνουν ποιος θα δώσει περισσότερη αγάπη στον άλλον.

Αγαπούν χωρίς να σκέπτονται αν τους αγαπούν ή δεν τους αγαπούν οι άλλοι, ούτε ζητούν από τους άλλους να τους αγαπούν.

Θέλουν όλο να δίνουν και να δίνονται, χωρίς να θέλουν να τους δίνουν και να τους δίνονται.

- Για να αυξηθεί η αγάπη, πρέπει να την δώσεις. π. Παΐσιος

Πηγή:http://www.diakonima.gr/
Tην Kυριακή 21 Aπριλίου 2013 στις 10:30 το πρωΐ θα μεταδοθεί από την ET-1 η εκπομπή "APXONTAPIKI" με θέμα: «TO PAΣO THΣ ΠPOΣΦOPAΣ».
O υπεύθυνος και παρουσιαστής της εκπομπής Mητροπολίτης Δημητριάδος Iγνάτιος, με προσκεκλημένους Iερείς και Eθελόντριες που προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία συζητούν για την προσφορά αγάπης στον πονεμένο συνάνθρωπο!
Oι δραστηριότητα και ο εθελοντισμός μέσα στα νοσοκομεία υπέρτατη πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης
Πατήστε το εικονίδιο για να διαβάσετε βιβλιοκριτική της συγγραφέως Δρ. Πόπης Μωραϊτου

Βιβλίο της Μαέστρου Χρυσούλας Τσιμούρη Κατσουρού

Κάθε εβδομάδα θα δημοσιεύουμε άρθρα από το ανωτέρω βιβλίο το οποίο μας παραχωρεί δωρεάν η Μαέστρος,
ως υποστηρικτικό υλικό για τους μουσικούς που είναι υπεύθυνοι χορωδιών των Ι.Ναών και Μητροπόλεων.
Ελπίζουμε να βρείτε αρκετά θέματα τα οποία θα σας ενδιαφέρουν και θα σας βοηθήσουν στο έργο σας.

Όποιος επιθυμεί να παραλάβει δωρεάν το βιβλίο να αποστείλει email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. (μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων)

Τίτλος: Με το Σταυρό βοηθό τι να φοβηθώ;
Συγγραφέας: ΑΝΝΕΤΑ ΤΟΛΙΟΥ
Εικονογράφηση: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΛΕΧΑΥπεύθυνη: Δρ. Πηνελόπη Μωραΐτου
Site Created by Pixel Orange