Home Ιερών Μητροπόλεων Εορτές και δραστηριότητες στην Ενορία μας - Κατηχητικό Ι.Ν.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν.Χαλκηδόνας
Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2022 12:50

Εορτές και δραστηριότητες στην Ενορία μας - Κατηχητικό Ι.Ν.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν.Χαλκηδόνας

Την Κυριακή  4/12/22 ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας της μεγαλομάρτυρος, τα παιδιά συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία όπου, αφού ετοιμάστηκαν τα τίμια δώρα ( άρτος και οίνος, μεταβολή των τιμίων δώρων σε Σώμα και Αίμα Χριστού) κοινώνησαν και έλαβαν κατά την απόλυση το αντίδωρο. Έπειτα στο κατηχητικό μας οι μαθητές/τριες του κατωτέρου τμήματος αφού πήραν το πρωινό τους και ασχολήθηκαν με παιχνίδια υπαίθρια  γνώρισαν τον βίο της Αγίας Βαρβάρας (προστάτιδα του πυροβολικού) της πανέμορφης αυτής κόρης που με θάρρος και παρρησία ομολόγησε την πίστη της στο Σωτήρα Χριστό. Εν συνεχεία μιλήσαμε για τον Άγιο Σπυρίδωνα τον προστάτη της Κέρκυρας, όπου με την σεμνότητα, την αρετή και την καλοσύνη του εξελέγη επίσκοπος Τριμυθούντος. Κλείσαμε την κατηχητική μας συνάντηση με ζωγραφική που απεικόνιζαν τους δύο αγίους.

Με τα παιδιά του προσχολικού τμήματος  μιλήσαμε για τους Αγίους που γιορτάζουν αυτές τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Πρώτα από όλα όμως για την Αγία Βαρβάρα, η οποία γιόρταζε την ίδια μέρα. Μιλήσαμε για τη ζωή της Αγίας Βαρβάρας και τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το νεαρό της ηλικίας της. Στη συνέχεια είπαμε για τα έθιμα με την Αγία Βαρβάρα στη Θράκη καθώς είναι η προστάτιδα Αγία της Θράκης και ιδιαίτερα της Δράμας. Λέγεται ότι κατά τους βυζαντινούς χρόνους στη λίμνη της Δράμας υπήρχε κάτω από το νερό ένα εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Οι κάτοικοι προκειμένου να ανάψουν το κεράκι τους, φτιάχνανε καραβάκια, τοποθετούσαν πάνω το κεράκι τους και το άφηναν στη λίμνη να πάνε κάτω. Εις ανάμνησιν αυτού του εθίμου, φτιάξαμε με τα παιδιά χάρτινα καραβάκια, κολλήσαμε την Αγία Βαρβάρα και ζωγραφίσαμε πάνω ένα κεράκι. Παράλληλα, μιλήσαμε και για τον Άγιο Σάββα, έναν από τους προστάτες αγίους της ενορίας μας που γιορτάζει στις 5/12, τον Άγιο Νικόλαο αλλά και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα θαύματα του Αγίου τα οποία και συζητήσαμε στην παρέα μας.

1

3

2

 

Site Created by Pixel Orange