Home Ιερών Μητροπόλεων "Ιδού αναβαίνομεν εις ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ"
Παρασκευή, 28 Μάρτιος 2014 09:15

"Ιδού αναβαίνομεν εις ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ"

Ένα αφιέρωμα στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης – Γνωριμία με τον πλούτο της εκκλησιαστικής και της λαϊκής μας παράδοσης

(παλαιό Οικοτροφείο Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, 1 – 13 Απριλίου 2013) 

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου μας βρίσκεται επί θύραις! Για περισσότερες από σαράντα ημέρες, η Εκκλησία μας ετοιμάζει τους πιστούς για να συνοδέψουν στο Γολγοθά τον «αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου» και να βιώσουν την έκπληξη και τη χαρά των Μυροφόρων και των Μαθητών μπροστά στο υπέρλογο Θαύμα του Κενού Μνημείου!

Η Ρωμηοσύνη, ποτισμένη ως το μεδούλι με τα νάματα της εκκλησιαστικής ζωής, έντυσε με τα ωραιότερα έθιμά της τις Άγιες Ημέρες που αναμένουμε. Οι σπουδαιότεροι υμνογράφοι συνέθεσαν ύμνους και εγκώμια στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό. Οι άριστοι των αγιογράφων απεικόνισαν κάθε σταθμό της πορείας του Θεανθρώπου «επί το εκούσιον Πάθος». Η Εκκλησία μας στόλισε ιδιαίτερα τις ακολουθίες Της που συνδέονται με το «Θείον Δράμα».

Το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με τη βοήθεια ομάδας συνεργατών του και με τη στήριξη επαγγελματιών της πόλης μας, επιχειρεί και πάλι (όπως έγινε στη «Βηθλεέμ» τα περασμένα Χριστούγεννα και στο εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών παραμονές της 25ης Μαρτίου) να μυήσει μικρούς και μεγάλους στο άρρητο πνευματικό ύψος των γεγονότων και των προσώπων που συναντάμε στην «Οδό του Μαρτυρίου»· στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ιερών ακολουθιών, καθώς και στον πλούτο και την ομορφιά της λαϊκής μας παράδοσης, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και αξιοθέατες αναπαραστάσεις.

Χώρος:

  • Το παλαιό Οικοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης (οδ. Αναπαύσεως 4 – πλάι στο Επισκοπείο – επαρχιακή οδός προς Απόλπαινα και Άγιο Νικήτα)

Επίσημη έναρξη:

  • Θα αρχίσει να υποδέχεται το κοινό, μικρούς και μεγάλους, το απόγευμα της Τρίτης, 1ης Απριλίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ.

Πρόγραμμα λειτουργίας:

  • Από την Τετάρτη, 2 μέχρι την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 η «Ιερουσαλήμ» θα είναι επισκέψιμη τις πρωινές ώρες από τις 9.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ., για να υποδεχτεί οργανωμένες σχολικές ομάδες (μέχρι 40 παιδιά η καθεμία), οι οποίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών. Προσοχή: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών, καθημερινά θα μπορούν να γίνουν δεκτές μέχρι τρεις σχολικές ομάδες σε προσυμφωνημένη ώρα!!!
  • Τα Σαββατοκύριακα (5-6 και 12-13 Απριλίου 2014) θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) τις πρωινές ώρες από 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. Κατόπιν συνεννόησης, θα μπορέσει να υποδεχτεί για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις ομάδες από τις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας.
  • Επίσης, θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) τα απογεύματα της Πέμπτης, 3 Απριλίου 2014 και της Πέμπτης, 10 Απριλίου 2014 από 6.00 – 8.00 μ.μ. για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες!

Σημείωση: Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν δηλώνουν συμμετοχή για την ομάδα τους στο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας μέχρι την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 στα τηλέφωνα: 2645022415 (εσ.: 23) και 6974795265 (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης).

Site Created by Pixel Orange