Home Τράπεζα Πολιτισμού Θέατρο "ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ-Μια μικρή μεγάλη καρδιά"

"ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ-Μια μικρή μεγάλη καρδιά"

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
της ιστοσελίδας catichisis.gr

Η πρώτη ανάρτηση θεατρικού έργου για τη νέα κατηχητική χρονιά 2016-17, αφορά το έργο "ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ-Μια μικρή μεγάλη καρδιά" της Κατερίνας Διαμαντοπούλου-Τσιμούρη
Ευχαριστούμε θερμά τα Εκπαιδευτήρια της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς που μας έστειλαν το υλικό που αναρτούμε, το οποίο δίνει ιδέες σκηνοθεσίας στους κατηχητές, μέσω του φωτογραφικού υλικού που επισυνάπτεται.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ-Μια μικρή μεγάλη καρδιά"
Το θεατρικό έργο βασίστηκε στο βιβλίο της Κατερίνας Διαμαντοπούλου-Τσιμούρη «Μια μικρή… μεγάλη καρδιά: Ο Άγιος Ταρσίζιος» των εκδόσεων ΕΝ ΠΛΩ

AGIOS TARSIZIOSOΠατήστε το εικονίδio για να δείτε το σενάριο και το φωτογραφικό υλικό

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση

 2  4  6
 8  10  12
14   17
Από την συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας catichisis.gr :
Επισυνάπτουμε υλικό για τον Άγιο Ταρσίζιο, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα

α. O AΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ (15 Αυγούστου)
16.tars  16.tars-p1  16.tars-p2  
   β. Ποιήματα για τον Άγιο Ταρσίζιο
16.tars-poem

(Εκτυπώστε τη σελίδα για να την ζωγραφίσουν. Κάθε παιδί θα διαβάσει από έναν στίχο.)

γ. Η "κατακόμβη" του Αγίου Ταρσιζίου
16.tars-kat

(Σε υπόγειο χώρο του ναού της ενορίας των Αγ. Αναργύρων Καραβά Ι.Μ.Πειραιά έχει δημιουργηθεί (αρχές δεκαετίας του 1980) «κατακόμβη», κατά το πρότυπο κατακομβών της Ρώμης. Οι νέοι της ενορίας Αγίων Αναργύρων Καραβά Ι.Μ.Πειραιώς εορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο Μάρτυρα Ταρσίζιο κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο μετά την εορτή της Υπαπαντής Ξεναγήσεις σε σχολεία και κατηχητικά γίνονται όλο τον χρόνο, κατόπιν συνεννόησης.)

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες αναρτήσεις, κάθε αξιόλογο θεατρικό έργο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό παιδαγωγικό εργαλείο για τον κατηχητή. Οι διάλογοι και πολλές φορές η ενδιαφέρουσα πλοκή των θεατρικών έργων, επιδρούν πολύ περισσότερο στα παιδιά, σε σχέση με ανάγνωση ιστοριών από τον κατηχητή.

Mοιράζετε ρόλους στα παιδιά που μπορούν να τους αποδώσουν καλύτερα και αρχίζουν να διαβάζουν. Όταν ολοκληρωθεί η ανάγνωση του σεναρίου, μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά για ό,τι τους έκανε εκτύπωση.

Εάν θέλετε να προετοιμάσετε καλύτερα όλη αυτήν την διαδικασία, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά το σενάριο από την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, μπορείτε να έχετε διαμορφώσει το χώρο με διάφορα αντικείμενα, να έχετε δημιουργήσει αυτοσχέδια κοστούμια από υφάσματα, ακόμα και να έχετε στο computer, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet, μουσική και ήχους, που θα δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα της ιστορίας. π.χ. Σε έργο για το Κρυφό σχολειό μπορείτε να έχετε σκοτεινιάσει με πανιά ένα χώρο ο οποίος θα φωτίζεται με κεριά, θα έχετε παλιά βιβλία, εικόνες και παλιά αντικείμενα. Εκεί θα καθίσουν όλα τα παιδιά γύρω-γύρω σε μοκέτα στο πάτωμα και εσείς μαζί με τα παιδιά θα διαβάζετε το σενάριο, κάνοντας - εάν είναι εφικτό - και τις αντίστοιχες κινήσεις. Φυσικά, και χωρίς αυτήν την προετοιμασία θα έχετε πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Π.χ. Παλαιότερα, σε κατώτερο κατηχητικό σχολείο είχαμε ετοιμάσει έναν υπόγειο χώρο του ναού σαν Κρυφό σχολειόγια το μάθημα της 25ης Μαρτίου. Με τεντωμένα πανιά είχαμε δημιουργήσει διαδρόμους - τους οποίους φώτιζαν κεριά - έως το χώρο της δραματοποίησης, που είχε μανουάλι, εικόνες και παλιά βιβλία. Ορισμένα παιδιά είχαν φορέσει τις παραδοσιακές τους φορεσιές και σε άλλα είχαμε φτιάξει αυτοσχέδια κοστούμια. Εκεί με το φως των κεριών, διάβασαν τα παιδιά τους ρόλους τους από ένα υπέροχο θεατρικό έργο με σχετικό θέμα. Στη συνέχεια, με συνοδεία κιθάρας, μάθαμε τραγούδια για τους ήρωες. Η συγκίνηση των παιιδών ήταν μεγάλη. (Τον ίδιο χώρο μετατρέψαμε αργότερα σε "κατακόμβη" των πρώτων Χριστιανών για το ανάλογο μάθημα, σε φυλακή του Αποστόλου Παύλου κλπ)
(Πρόταση Χρυσούλας Τσιμούρη, εκπαιδευτικού)

Site Created by Pixel Orange